تالاب انزلی در ساحل جنوب باختری دریای مازندران – در باختر دلتای سفید رود و در جنوب بندر انزلی – گسترده شده است. این تالاب از باختر به کپور چال و آبکنار، و از جنوب به صومعه سرا و بخش های شهرستان رشت، محدود است. محدوده آب تالاب انزلی بیش از 100 کیلومتر مربع است که آب رود ها، نهر ها و زهکش های کشاورزی واقع در حوزه های آبریز به آن می ریزد. ارزش های زیست محیطی و اقتصادی تالاب انزلی نقش ویژه ای در جغرافیا و حیات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی استان گیلان دارد. نقش علمی تالاب در زمینه های مختلف جانور شناختی، گیاه شناختی و زیست محیطی حایز اهمیت است و پژوهنده گان از آن به عنوان یک آزمایشگاه طبیعی رایگان در زمینه های گوناگون استفاده می کنند.
چشم اندازهای زیبای تالاب، جاذبه های شگرف به منطقه بخشیده اند. محیط آبی و زنده تالاب انزلی و ارتباط گسترده آن با دریا، بستری مطلوب برای تخم ریزی انواع ماهیان فراهم سا خته است. این ماهیان، گذشته از این که یکی از منابع مهم غذای مردم اند، نقشی مهم در اقتصاد منطقه دارند. بیش از 20 گونه ماهی در تالاب انزلی وجود دارد که 11 گونه از آن بومی، هشت گونه مها جر و یک گونه نیمه مهاجرند.
ماهیان مهاجر مانند ماهی سفید و سوف، برای تخم گذاری و زاد و ولد به تالاب می آیند و پس از تخم ریزی دوباره به دریا باز می گردند. ماهیان بومی مانند ماهی کپور و اردک ماهی به طور دایم در تالاب زیست می کنند. دیگر ماهیان مهم تالاب عبارت اند از: سفید، سوف، سیم، اردک ماهی، کلمه، ماش، کپور، سیاه کولی، لای ماهی.
تالاب انزلی یکی از بهترین و مناسب ترین زیست گاه ها برای گونه های مختلف پرندگان مهاجر است. ده ها گونه از پرنده گان مهاجر در مسیر مهاجرت و سفر زمستانی تالاب انزلی را برای اقامت زمستانی انتخاب می کنند. هر سال، پرندگان مهاجر مانند غاز، قو، اردک، مرغابی، چنگر، و دیگر پرندگان شناگر در پیرامون آن اسکان موقت می گزینند. شکار و فروش این پرنده گان نیز، از منابع درآمد صیادان و ساکنان اطراف تالاب است. تالاب انزلی و جزیره های آن، چشم انداز هایی بسیار زیبا دارند و مشتاقان فراوان طبیعت را به سوی خود جلب می کنند. حفظ و نگهداری این تالاب و سلامت محیط زیست آن، به عنوان یک سرمایه بسیار ارزشمند ملی و محلی، یک وظیفه و رسالت تاریخی برای همه کسانی است که خود را در قبال جامعه مسئوول می دانند.